nbs

”Drivkraften var en önskan, att kunna erbjuda alla, gammal som ung, en möjlighet att uppleva äventyr tillsammans!”

Kullabergsguiderna arbetar med äventyr för alla med naturen i fokus. Vårt mål är att på ett hållbart sätt visa vilken otrolig natur vi har att bevara i vårt närområde! Här följer historien om oss! 

Allt började 1986…

Men innan dess på 80-talet genomförde Joachim Persson flera internationella expeditioner.
Dessa expeditioner var ett led i utvecklingen av både tanken kring, och det faktiska företaget som började ta form på hemmaplan. All erfarenhet och kunskap skulle användas i ett unikt koncept hemma.

”Drivkraften var en önskan, att kunna erbjuda alla, gammal som ung, en möjlighet att uppleva äventyr tillsammans!”

Expeditionerna mynnade bla ut i att Joachim Persson och Stefan Svensson blev de enda i världen som drakflugit från toppen av 5900 m höga Kilimanjaro i Afrika och från 4800 m höga Mont Blanc.

1986 började ett aktivitetscentrum ta form, som kom att få namnet
Special Sport School AB. Här genomfördes allt från dykkurser till klättringskurser. 

RIB!
I början av 90-talet införskaffades den första RIB-båten. Vid den här tiden var Special Sport School pionjärer i Sverige i fråga om att ta ut gäster på havet med RIB. Efterfrågan på att åka fort var stor. Special Sport School:s mest kända båt var en 11 m lång Tornado med 2st 350hk V8 från Yamaha.

För att även tillgodose privatpersoners behov av äventyr på Kullaberg, startade Joachim Persson tillsammans med Marcus Petterson Kullabergsguiderna AB 1996.

Dessa båda företagen kom att bilda stommen i äventyrsutbudet på fantastiska Kullaberg. Special Sport School blev företaget som levererade företagsupplevelser både på hemmaplan och ute i världen. Medan Kullabergsguiderna tog hand om privatpersoner på Kullaberg. 

Tumlarsafari 

2010 började en idé växa fram om att köra tumlarsafari med RIB för privatpersoner. Att tumlarna fanns visste vi, men om det skulle gå att anordna turer med tillräckligt hög chans att se dem var osäkert. En mindre RIB införskaffades och ett samarbete med Länsstyrelsen startades. 

Efter några säsonger var det tydligt att tumlarsafari fungerade fint. Vi lärde oss snabbt hur vi skulle arbeta med båtarna för att inte störa tumlarna och därmed möjliggöra för den breda allmänheten att komma ut och få se dessa otroligt vackra djur. 

Fredrik Albin och Jacob Schenström startade här också en långtgående modernisering av miljötänket på firmorna. Detta mynnade bl. a. ut i utmärkelsen ”Ekoturismföreningens mångfaldspris” 2018.

Överlämningen 
2018 kände Marcus och Joachim att det var dags att lämna över stafettpinnen till Emil Lindvall och David Arborelius som båda hade varit verksamma i firmorna länge. Ett första steg blev då att slå samman de båda firmorna till ett företag – Kullabergsguiderna!

Framtiden då…?
Vår målsättning är att förvalta och utveckla verksamheten, alltid med fokus på ”äventyr för alla” och minsta möjliga slitage på natur och kultur. Vår verksamhet ska följa de regler som gäller för naturreservatet så att slitaget blir så litet som möjligt. 
Expandering av vår verksamhet får inte ske på bekostnad av natur och kultur.

Vi ses på Berget!
mvh 
Emil, David och resten av Kullabergsguiderna-gänget! 

Emil Lindvall 
emilkullabergsguiderna.se
0703771210

David Arborelius
davidkullabergsguiderna.se
‭0703546029