VANDRA PÅ KULLABERG

nbs

Långt eller kort… Kullaberg har natur som kommer lämna avtryck… Detta är bara några exempel… 

Vi har massor med fina aktiviteter för vandraren som besöker Kullaberg, Mölle eller Arild. Ett Tumlarsafari kanske hade passat när ni passerar spetsen 😉  Klicka här för mer info >>>> 

Var ska man Vandra på Kullaberg?
Klicka på kartan nedan för att få en överblick av stigsystemet på Kullaberg.

Det är även ganska lätt att hitta runt. Från Arild till fyren på norra sidan går en blå markerad led. Från Mölle till fyren går en röd led. En gul led binder samman dessa två på ett antal platser.
Se gärna även länstyrelsens fina pdf för mer info om stigarna: Klicka här >>>

Vill ni ha tips på andra platser att vandra i Sverige, kika gärna Ridestore Magazine:s fina guide här >>>>>
VAR SKA MAN PARKERA? Det finns nu en ny stor gratisparkering precis till höger när man kommer till Mölle. Detta är en bra utgångspunkt för cykling, löpning och vandring. Det kanske tom kommer att finnas en vattenslang!

Parkering på Västra Kullaberg.

Parkering på Östra Kullaberg.

Äta på vandringen:
Ransviks havsveranda och Kullagårdens Wärdshus ligger bra beläget på berget för ett stop med mat eller fika. Se kartor nedan: 

Hitta runt: För att hitta runt kan man rita in stigarna på karta, alt printa en av dessa kartor. Men många av de finaste stigarna är inte uppmärkta i verkligheten så vi rekommenderar användning av en gps eller app i smartphone. 

GPS  Klicka på ”Open i ViewRanger” på den sitgen du är intresserad av. Tryck sedan på ”menu” uppe till höger. Sedan ”Export GPX”. Filen du då får ned installerar du i din gps. 

Appen ViewRanger Ladda ned appen till din telefon. Skapa ett gratis konto. Du behöver inte köpa extra kartor, de som medföljer fungerar fint. Klicka nedan på den stig du är intresserad av. Ladda in den med eller utan offlinekartor. Du behöver inte starta precis där starten är på filen. Starta där du vill och ta dig till stigen och följ den. Njut av stigarna! 😉 
De av stigarna som är utmärkta i terrängen är markerade med Röd färg på södra sidan av Kullaberg från Mölle till Fyren, Blå från Arild på norra sidan till fyren. Gula stigar förbinder röda och blå, oftast i nord/sydlig riktning.

See you on the trails!

NIMIS och Arx

Ett av Norra Europas största “land-art” läs mer här: Nimis >>>

Konstverkets är byggt av Lars Vilks, som påbörjade bygget 1980. Bränder, egen-utropad nationalstat, bråk med myndigheter. Det har stormat mycket både bokstavligt och bildligt talat runt konstverket.

Men det står kvar, och det är värt ett besök!  

Parkera vid Himmelstorp, gå sedan mot sadeln, men ca 200m innan det börja bli uppförslut så följ den upptrampande stigen ned mot vattnet. 

Detta är en ganska tuff vandring. Var även något försiktig med att klättra i konstverket.  

SILVERGROTTAN

Ett besök vid silvergrottan uppskattar alla. Grottan i sig är ca 12m djup. Egentligen är vandringen dit själva upplevelsen där ni bitvis klättar lite och tar er fram på hällarna till en mycket vacker plats. Inledningsvis går ni nästan hela vägen ned till den lilla fyren på spetsen. Se karta nedan:

200m innan fyren finns en utkiksplats, precis innan den går ni ner till vänster (söderut) för en ca 50m lång nedförsklättning. Efter det är vägen till Silvergrottan utmärkt med pilar i marken. Vi rekommenderar att ni vänder vid silvergrottan och går tillbaka samma väg. Vill ni gå ytterligare så kontrollera gärna om det finns bokningsbara turer under vår privatavd. Är ni en större grupp så kontakta företag/större bokningar.
Ha en fin tur!!!

 

 

Håkull

Med sina nästan 200m över havet är Håkull ett givet utflyktsmål. Vandringen upp kan vara ganska utmanande men utsikten gör det värt mödan.

Vårt tips är att parkera vid Himmelstorp och sedan gå på blå över sadeln mot Håkull. Utmanande och vackert!